Sådan vælger du den helt rigtige skistøvle

Hvis man i højere grad kan identificere sig med store bakker og bjerge med en masse sne og klar himmel, så lyder det som om, at en investering i den helt rigtige skistøvle er lige sagen.

Det er dog ikke helt nemt at vælge den korrekte. Hvis den ikke passer ordentligt, kan en vinterferie i det snefyldte landskab lige pludselig syne af lang tid.

Vælg derfor rigtigt første gang, så læs her hvordan.

Find den rigtige pasform

Skistøvler bruger for det første ikke den samme størrelsesenhed, som man er vant til fra sit normale fodtøj. Her bliver der brugt en enhed, som bliver kaldt for Mondospoint, som man skal styr på, så man får den rigtige størrelse.

Selve pasformen er dog ikke bare, at størrelsen er rigtig. Den skal passe helt perfekt omkring foden, og det kan nemt være, at det i realiteten kun er få skistøvler, som passer lige til din fod.

Her handler det om at finde skistøvler, som sidder tæt, men ikke for stramt. De må heller ikke være for løse omkring anklerne, da det ikke giver nok stabilitet.

Hvad er flex?

For at få de helt rigtige skistøvler, så skal man også have styr på, hvad flex er. Antallet af flex afgør stivheden i støvlen. Hver skistøvle er et individuelt stykke fodtøj. Når man skal vide antallet af flex, kommer det an på, hvor meget man vejer og hvilket niveau, man befinder sig på.

Som tommelfingerregel skal kvinder som regel ligge mellem 60 til 90, mens mænd ligger mellem 80 og 110. Dette er primært baseret på vægten.

Behovet for skistøvler med et højt antal af flex kan opstå, hvis man er professionel. De løber ofte med en højere hastighed og større vrid, så støvlen skal kunne klare en del mere end den almindelige dansker, som tager på skiferie.

På støvlen kan man derudover også vælge hvilke spænder, som skal på. Til dem, som dyrker sporten professionelt, skal spænderne helst være af metal for at være så holdbare som muligt. Til den helt almindelige skisportsudøver, som bare gør det for fornøjelsen skyld, skal man vælge plastikspænder.

Få professionel hjælp til at vælge

Hvis det er første gang, at man køber skistøvler, så gå ind i en forretning, som specialiserer sig. De kender alle deres varer ind og ud. Mange af dem dyrker formentlig også skisporten i deres fritid og har en masse erfaring med at vælge det rette udstyr. Dog skal man selv holde øje med, at de vælger det rette til dig.

Hvordan gør man så det, tænker man måske, hvis man ikke selv har nogen erfaring med det. De vil som regel bede dig om at tage tykke strømper af og måske give dig en mindre sok. Det gør de, så de er helt sikre på, at støvlen sidder tæt, men ikke klemmer nogen steder.

De bør give sig rigtig god tid til førstegangskøberen, og hvis de ikke gør det, så skal man finde en anden butik.